Dobre vijesti za Željezničar, direktor Porezne: Spremni smo za novi dogovor!

POREZNA UPRAVA

FOTO: STADION GRBAVICA

Fudbalski klub Željezničar nedavno je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zatražio da se do 30. juna 2023. odgodi plaćanje poreza.

U klubu sa Grbavice pozvali su se na Zaključak Vlade FBiH od 24. marta 2022. godine kojim je, zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, omogućeno da sportskim kolektivima bude odobreno neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza u periodu do 31. decembra.

Pročitajte sa portala: Reprezentativac BiH – Miroslav Stevanović podržao akciju navijača Željezničara.

Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, gostujući na TV Sarajevo, kazao je da je PUFBiH postupajući po zaključku Vlade FBiH zaštitila sportske kolektive na način da nije provodila postupke prinudne naplate, a da su sportski kolektivi to iskoristili da povećaju svoje porezne obaveze, o čemu je Faktor ranije pisao, prenosi Faktor.

“Što mogu reći za FK Željezničar, to može da vrijedi za sve porezne dužnike i sve sportske kolektive. Mi smo postupajući po zaključku Vlade FBiH te sportske kolektive na izvjestan način u prošloj, odnosno ovoj godini zaštitili na način da nismo prema njima provodili postupke prinudne naplate. Međutim, sportski kolektivi su to iskoristili da povećaju svoje porezne obaveze i sebe doveli u situaciju da ih ne mogu da izmire”, rekao je Isović.

FOTO: TVSA

“Što se tiče Željezničara, on kao i svaki drugi porezni obveznik može zaključiti sporazum o plaćanju svog poreznog duga. Ako je podnio takvu jednu kompletiranu dokumentaciju, ne vidim razlog da će to biti odbijeno. S druge strane zaključenje sporazuma s bilo kojim poreznim obveznikom ne znači da taj porezni obveznik ne treba plaćati tekuće porezne obaveze. Znači, da bi sporazum ostao na snazi porezni obveznik mora izmirivati sve tekuće obaveze. Da li će to Željezničar uspjeti, ne znam. Zaista bih volio da izvršava svoje obaveze”, dodao je Isović.

Na pitanje o mogućem upisivanju hipoteke na imovinu Želje, Isović je kazao da ne može precizno odgovoriti jer nije operativno uključen u predmet, ali da je hipoteka jedna od mjera Porezne uprave.

“Generalno mogu reći da je jedna od mjera koje provodi Porezna uprava prema svim poreznim dužnicima pa i FK Željezničar da se upisuje hipoteka na njihovu imovinu. Hipoteka je na izvjestan način garancija ili sigurnost da će porezna uprava naplatiti svoju obavezu”, konstatovao je Isović.

Faktor je ranije pisao da su sportski kolektivi u FBiH na ime poreza, zaključno s 31. augustom 2022. godine dužni 28,1 milion KM.

Na glavnicu se odnosi nešto više od 19 miliona, dok na kamatu otpada 9.1 miliona KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copy link